De websites van Eiffage Énergie Systèmes
Ontdek onze merken in Belux

EM&EM’s

Wanneer elektrische mobiliteit samengaat met elektrische flexibiliteit

Onze divisies buildings en industrie slaan de handen in elkaar om het concept Em&Em’s (Electric Mobility & Energy Mix solutions) te creëren. Dit project is een samenwerking tussen onze entiteiten Collignon, ATI en onze in energietransitie gespecialiseerde partner Flexide Energy, met de steun van het Energietransitiefonds.

Het project

In het licht van deze nieuwe realiteit hebben onze entiteiten Collignon, ATI Industrie en onze partner Flexide Energy een consortium gevormd om het Em&Em’s-project tot een goed einde te brengen. Em&Em’s wil een functioneel digitaal ecosysteem ontwikkelen, testen en valideren dat de flexibiliteit van V1G (slim laden) en V2G (bidirectioneel laden) van elektrische voertuigen op industriële sites optimaliseert voor de netwerkdiensten en energiemarkten van Elia. Dat vindt plaats in een proefomgeving waarin een industriële installatie wordt gecombineerd met een energiemix van fotovoltaïsche panelen, batterijen, enz.

In de praktijk

Via een digitale tweeling en kunstmatige intelligentie-algoritmen zal Em&Em’s de volgende mogelijkheden bieden:

  • koppeling van wagenparken met V1G en V2G op industriële sites aan de netwerkdiensten en de energiemarkten van Elia;
  • kostenvermindering voor de bedrijven, bijvoorbeeld door meer zelfconsumptie;
  • een betere integratie van de elektrische wagenparken in de energiemix van de site en de naleving van de operationele beperkingen.

Em&Em’s werd geselecteerd in een projectoproep en ontving 465.181,60 euro subsidie van het Energietransitiefonds op een totaal budget van 910.451 euro.

Planning

November 2023 – Maart 2024

Definitie van gebruiksgevallen voor de valorisatie van de flexibiliteit van V1/2G, gekoppeld aan een industriële installatie en een energiemix en definitie van een proefproject met Elia

November 2023 – Maart 2025

Ontwikkeling van de algoritmes en de digitale tweeling

September 2024 – April 2025

Integratie van de algoritmes van de Digital Twin in het digitale ecosysteem van het testlaboratorium voor elektrische voertuigen en energiemix in Erezée

Maart 2025 – September 2025

Live werking in testlaboratorium in Erezée en kennismaking met de digitale tweeling

Augustus 2025 – November 2025

Aanbevelingen en verspreiding van de resultaten