De circulaire economie is de toekomst
Hoewel de beste energie de energie is die we niet gebruiken, moet de energie die we wel gebruiken zo efficiënt mogelijk worden gebruikt.
Daarom streven de Eiffage Groep en Eiffage Énergie Systèmes Belux naar een rationeel en geoptimaliseerd gebruik van grondstoffen, om ze zo lang mogelijk in omloop te houden en om de kwaliteit van het gebruik ervan te garanderen, van de ontginning tot het einde van de levensduur.
Concrete doelstellingen
Rechtstreeks in lijn met de koolstofarme strategie en het Biodiversiteitsactieplan van de Groep zet Eiffage zich in voor een circulaire economie, die in 2019 concreet vorm kreeg met een speciaal charter, waarvan de pijlers de volgende zijn:
- Minder natuurlijke hulpbronnen ontginnen
- Een activiteitspijler rond de stromen ontwikkelen
- De levensduur van bouwwerken verlengen
- Omkeerbare bouwwerken ontwerpen, waarvan het gebruik in de loop der tijd kan worden gedeeld en gewijzigd, bouwwerken ontwerpen die gemakkelijker kunnen worden gedemonteerd.
Onze strategie voor circulaire economie in beeld
Laten we een stapje verder gaan!
Eiffage heeft nieuwe toezeggingen gedaan tegen 2025:
- verkleining van de ecologische voetafdruk in de hele waardeketen, met als doel 25% recyclage, in het bijzonder bij de productie van afdeklagen;
- ontwikkeling van circulaire aanbiedingen en de bijbehorende marketing;
- ingebruikname van R&D-oplossingen voor hergebruik, recyclage en terugwinning van grondstoffen op werven;
- oprichting van platforms voor grondstoffenverwerking en -recyclage in samenwerking met lokale spelers
Sigma, een voorbeeld van circulariteit
Sigma is de nieuwe zetel van Eiffage Énergie Systèmes Belux in de streek rond Luik. Als speler in de energie-infrastructuursector hadden we de plicht om een gebouw neer te zetten dat ook qua circulariteit een voorbeeld is. Om dit doel te bereiken, hebben we samen met studiebureau Lemaire Ingénieurs onderzocht welke milieu-impact alle grondstoffen en elementen gedurende de hele levenscyclus van het gebouw hebben, en hoeveel broeikasgassen ze uitstoten. Zo werd elk van de geselecteerde elementen gekozen op basis van de milieukosten, maar ook op basis van het vermogen om oververhitting en bijgevolg het energieverbruik te beperken.
Meer weten…
Lees meer
Laten we ons samen engageren
Wij zijn er vast van overtuigd dat elk gebaar telt. Als partner, klant of collega kunt u bijdragen aan onze opdracht om de CO2-uitstoot te verminderen. Laten we samen aan een duurzamere toekomst bouwen.