De websites van Eiffage Énergie Systèmes
Ontdek onze merken in Belux

Belichting Onze-Lieve-Vrouwekerk Laken bekroond met twee belangrijke prijzen

Een project voor onze partner LIGHT-TO-LIGHT

De belichting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, een opdracht voor LIGHT-TO-LIGHT, heeft twee prestigieuze prijzen in de wacht gesleept van de International Association of Lighting Designers (IALD). Een ervan is de ‘IALD Radiance Award for Excellence in Architectural Lighting Design’, de hoogste internationale erkenning voor lichtontwerpers.

Deze topprestatie is het werk van onze Infra-teams, die voor deze uitdaging de elektrische installatie voor hun rekening hebben genomen.

IN DE SCHIJNWERPERS

 

Het doel van het project bestond erin de kenmerkende architecturale elementen van de kerk subtiel te belichten, met respect voor de integriteit van het geheel. Speciaal hiervoor zijn twee verschillende lichttinten gebruikt: een wit licht voor de oppervlakken en een goudkleurig licht voor de insprongen, waardoor een subtiel contrast ontstaat.

 

In totaal hebben we heel zorgvuldig meer dan 350 lichtunits geïnstalleerd om elk architecturaal detail perfect tot zijn recht te laten komen.

DUURZAME LICHTOPLOSSING

 

 

Bij dit project was duurzaamheid een prioriteit. Om het energieverbruik te beperken werd gekozen voor energiezuinige leds, en dankzij een slimme selectie van de belichte zones is ook de lichtvervuiling minimaal. Dankzij die maatregelen verbruikt de installatie slechts 50 kWh per dag.

 

Bovendien zijn er twee belichtingsscenario’s geprogrammeerd om de energie-efficiëntie verder te optimaliseren. Op die manier wordt de algemene avondbelichting ‘s nachts teruggeschroefd om het verbruik te beperken.

De definitieve oplevering van de installatie, die in 2021 werd ingehuldigd, vond plaats tijdens de zomer van 2023. De belichting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken illustreert hoe belichting waardevol historisch erfgoed op heel gerichte en respectvolle manier in de verf kan zetten.